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Ultra-processed food consumption, depression, and diabetes: results from the CARTaGENE study

  • 21 Mar 2024
  • 2:00 PM - 3:00 PM
  • Webinar

Type 2 diabetes (T2D) is a widespread chronic condition with severe consequences, including complications affecting blood vessels and organs, disability, and premature death. Research indicates that depression can significantly raise the risk of developing T2D, potentially through lifestyle and biological factors. Additionally, our modern diet presents a challenge with the increasing consumption of ultra-processed foods (UPF), which have been linked to a higher risk of obesity, diabetes, and hypertension.

On Thursday, March 21, at 2:00 pm EDT, Dr. Norbert Schmitz and Dr. Akankasha Sen will share the synergistic effects of depression and UPF consumption on T2D risk and the risk of developing diabetes-specific complications for those with type 2 diabetes. Using longitudinal data from the CARTaGENE cohort, Dr. Schmitz and colleagues demonstrate whether the combination of these factors exacerbates the likelihood of developing T2D beyond their individual effects and whether other mechanisms affect the association, like smoking, alcohol consumption, and physical activity.


Le diabète de type 2 (DT2) est une maladie chronique répandue qui a de graves conséquences, dont des complications affectant les vaisseaux sanguins et les organes, l’invalidité et le décès prématuré. La rercherche montre que la dépression peut accroître sensiblement le risque de développer le DT2, potentiellement sous l’effet de facteurs biologiques ou liés au mode de vie. De plus, l’alimentation moderne pose un défi en raison de la consommation croissante  d’aliments ultra-transformés (AUT), qui ont été liés à un risque accru d’obésité, de diabète et d’hypertension.

Le jeudi 21 mars à 14 h HAE, le Dr Norbert Schmitz et la Dre Akankasha Sen présenteront les effets synergiques de la dépression et de la consommation d’AUT sur le risque de DT2 et le risque de développer des complications spécifiques au diabète chez les personnes atteintes d’un diabète de type 2. Utilisant des données longitudinales de la cohorte CARTaGENE, le Dr Schmitz et ses collègues cherche à démontrer si la combinaison de ces facteurs exacerbe la probabilité de développer un DT2 au-delà de leurs effets individuels et si d’autres mécanismes influent sur ce lien, comme le tabagisme, la consommation d’alcool et l’activité physique.

Ce webinaire sera présenté en anglais.



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